Dýňová semena – lék z přírody
Na první pohled obrovské koule, dnes pro většinu populace známé pod názvem dýně, se do Evropy dostaly v době, kdy Kolumbus objevil Ameriku. Podle dochovaných zpráv pěstovali nejrůznější druhy dýně již dávní Indiáni.
Dnes se i v Evropě pěstuje celá řada druhů dýně. Obecně se rozdělují do tří skupin. Nejznámější a nejvíce pěstovaná odrůda je tykev obecná, lidově nazývaná dýně. Do druhé skupiny patří cukíny, které se sklízejí ještě před dozráním. Třetí a poslední skupinu tvoří okrasné dýně, jejichž plody nejsou určeny ke konzumaci, ale k dekorativním účelům. V tropech si našly zajímavé využití, slouží jako nádoby na vodu.
Nejčastěji konzumovaná semena pocházejí z plodů tykve obří nebo tykve obecné. Pokud se neradi zdržujete loupáním malých semen, je potřeba, abyste si zakoupili dýni nebo semena z odrůd s největšími plody. Velikost dýně ani velikost semen nijak neovlivňuje jejich blahodárné účinky.
Dýňová semena můžeme zařadit mezi olejniny, protože v průměru obsahují 37,5 % oleje. Kromě oleje obsahují řadu minerálních látek, fosfor, železo, vápník, zinek a mnoho dalších stopových prvků. Též obsahují potřebnou vlákninu, mnoho bílkovin a téměř všechny druhy vitamínů a jsou zdrojem cenných nenasycených mastných kyselin, které snižují cholesterol, vysoký krevní tlak, riziko infarktu i mrtvice.
V minulosti se dýňovými semeny léčila, a to u dětí i dospělých, škrkavka a tasemnice napadající zažívací soustavu. Dnes odborníci doporučují konzumaci dýňových semínek jako prevenci proti poruchám s prostatou a při infekci močových cest. Dále je prokázáno, že semena obsahují látky jako kukurbitol a podobné složky, které zpomalují stárnutí a působí proti degenerativním procesům. Dýňová semena se osvědčila i při cukrovce, pomáhají stabilizovat krevní cukry. Také mají pozitivní vliv na stav vlasů a kvalitu nehtů, zlepšují jejich celkový stav.
Dýňová semena se dají běžně koupit, a to buď v přírodní, nebo slané podobě. Mají specifickou oříškově nasládlou chuť. Dají se konzumovat samotné, ale také se mohou použít do různých druhů salátů, kaší, pomazánek, buchet či domácího pečiva a dokonce i do omáček či na pečené maso.
Užitečná rada: před samotnou konzumací nebo úpravou je vhodné semena namočit do vody, dojde totiž k aktivaci důležitých enzymů.
Konzumace dýňových semen prospívá jak nemocnému či oslabenému organismu, tak i tomu zdravému. Příjemné zjištění. Možná by stálo za to, změnit své doposud zažité zvyky a místo obléhání regálu s pochutinami, které se při výrobě koupou v přepáleném oleji, raději změnit směr a najít si cestu k regálu s dýňovými semínky. Co myslíte?